Kako pojedini influenceri uništavaju marketing i balkansku Youtube scenu

Updated: Oct 4, 2018

Ovo je početak kraja influencer marketinga... Zašto? Youtube je postao tržnica prodavanja magle, a glavni krivci za to su influenceri kojima kanal pršti od reklama koje su pokušali "fino zamotati" u svoj sadržaj. Jednostavno mi nije jasno kako osoba koja je godinama radila na kvalitetnom sadržaju (eng. contentu) i pridobila povjerenje pratitelja jednostavno u par mjeseci to podbaci zbog novaca, bezobzira što će s malo strpljenja na kvalitetniji način doći do još boljih ponuda . Na početku pokretanja svoje marketinške agencije sam upoznao jako puno kvalitetnih i dobrih Youtubera ali i jako puno njih koji na kritiku njihovog marketinškog contenta kažu "Leave my content to me". Mogu reći da me čak i ne iznenađuju djeca koja za novce nesvjesno uništavaju svoj kanal, dopuštajući marketinškim agencijama da barataju njime. Iznenađuju me marketinške agencije koje svjesno svojim klijentima nude "izrabljene influencere" koji su zbog brojnih reklama u contentu već izgubili povjerenje od strane ciljane skupine koja ih prati. Influencer s manjim brojem pratitelja može biti efektivniji od influencera s par stotina tisuća pratitelja. Zašto se tvrtke radije ne usmjere na manje influencere koji su "svježi" na balkanskoj Youtube sceni ili na influencere kojima kanal ne pršti od reklama baš zbog njihove pametne strategije baratanjem kanala? Manji influenceri će Vas uvijek držati kao kap na dlanu jer ste njihovi prvi klijenti, ulaganje u oglašavanje putem njih je jeftinije ali i efektivnije s obzirom na to da njihovi pratitelji nisu naviknuti na reklame, pa se time Vaš brend može bolje i efektivnije, kroz sadržaj prikazati pravoj ciljanoj skupini.


Influenceri, molim Vas! Nemojte svoj kanal prodavati za par stotina kuna. Budite strpljivi i pričekajte na ponude s ogromnim honorarima, a to čete steći jedino ako se strpite i pokažete klijentima da ste "teško dostupni" i da Vam kanal nije oglasna ploča. U influencer marketingu nema onog "možda bi bilo dobro". Nikada ne prihvaćate ponudu dok niste 100% sigurni da je to prava odluka jer Vas krive odluke mogu stajati povjerenja kojeg ste jako teško stekli.


"Želite da Vas promoviram?", "Dobiti ću besplatan par tenisica Vašeg brenda?", "Odlično!", "Kakav je predviđeni honorar?", "Nema ga?", "Doviđenja!"
"Želite da Vas promoviram?", "Dobiti ću troje tenisice?", "Odlično!", "Kakav je predviđeni honorar?", "500 kuna?", "Doviđenja!"
"Želite da Vas promoviram?", "Imam pravo na neograničen broj tenisica Vašeg brenda?", "Odlično!", "Kakav je predviđeni honorar?", "5 tisuća kuna?", "Idemo potpisat ugovor!"

Kada marketinške agencije vide da ne želite promovirati svaki brend i prihvatiti svaku ponudu će Vam ponuditi i bolje honorare. Ajde mi sad objasnite... Dali je bolje s 50 tisuća pratitelja dobivati honorare od 1000 kuna ili pričekati 300 tisuća pratitelja, rjeđe promovirati brendove i dobivati honorare od 100 tisuća kuna? Ne zaboravite da Vam je influencer marketing glavni prihod zarade, s obzirom na to da je iznos kojeg Youtube plaća balkanskim Youtuberima jako jako malen.


Marketinški stručnjaci smatraju kako će za 5 godina influencer marketing potpuno propasti, a siguran sam da zbog gore navedenih razloga. YouTube kanali sve više izgledaju na tržnicu, pratitelji zbog bezbroj reklama gube povjerenje u influencera, a zbog toga je engagement na takvim kanalima sve manji.Kako bi potvrdio svoju teoriju sam odlučio napraviti analizu kanala poznate balkanske influencerice s 200 tisuća pratitelja koja je nedavno odlučila svoj kanal prepustiti na upravljanje marketinškim agencijama, pa joj je doslovno svaki video na kanalu promoviran ali kako ona kaže "To se kroz content uopće ne kuži".


Ne-promovirani video s najviše pregleda: 1,9 milijuna pregleda

Ne-promovirani video s najmanje pregleda: 63 tisuća pregleda

Prosjek svih ne-promoviranih videa: 183 tisuća pregleda


Promovirani video s najviše pregleda: 134 tisuća pregleda

Promovirani video s najmanje pregleda: 28 tisuća pregleda

Prosjek svih ne-promoviranih videa: 67 tisuća pregleda


Nadam se da Vam je sad već jasnije o čemu pričam. Također htio bi napomenuti kako joj se je engagement na društvenim mrežama ekstremno smanjio (preko 30%) kroz ovih 3-4 mjeseci kada je počela snimati isključivo promovirane videe.


Ova tema mi se činila dosta zanimljiva pa je to i razlog da pišem o njoj kao osoba koja je upoznata s obadvije strane ovog posla (influencerske i marketinške). Najveći problem je ipak to što su ljudi počeli pokretati Youtube kanale isključivo zbog novaca, a takva osoba nikada neće uspjeti jer to što radi, ne radi sa strašću kakvu imaju Yourtuberi koji su uspjeli u poslu kojeg rade i u kojem su dobri.


Jedna prekrasna fotka s influencerske kavice. Zašto izgledam tako... djetinjasto 🤣

All rights reserved © 2020 by Nikola Zec

nikola@nzbusiness.net   |   NIKLOGISTIKA d.o.o., Trojarjeva ulica 39, 4000 Kranj